Rotterdam en Den Haag zijn Europese Steden van de Toekomst in connectiviteit

Nederlandse steden doen het goed als het gaat om connectiviteit. Rotterdam en Den Haag staan bovenaan de lijstjes van de Europese Steden van de Toekomst die de Britse zakenkrant Financial Times elke twee jaar maakt in haar bijlage fDi Magazine.

Rotterdam voert het lijstje grote Europese Steden van de Toekomst op het gebied van connectiviteit aan en Den Haag het lijstje middelgrote Europese Steden van de Toekomst. In het onderzoek is hierbij onder meer gekeken naar digitale connectiviteit zoals de upload- en download snelheid van internetdata. Ook fysieke connectiviteit is een belangrijke graadmeter, zoals het aantal vliegvelden en havens in de buurt van de stad. Daarnaast staat Den Haag in de Top 10 beste Europese steden als het gaat om het algemene ondernemersklimaat.

Utrecht

Ook Utrecht komt in meerdere lijstjes terug. De Domstad staat prominent achter Den Haag op de tweede plaats als middelgrote stad op het gebied van connectiviteit. Op het gebied van menselijk kapitaal en lifestyle staat de stad derde. Als enige Nederlandse stad in het algemene lijstje middelgrote Steden van de Toekomst op de 6e plaats. Daarnaast doet de regio Utrecht het ook goed met een tweede plek op de lijst kleine Europese regio’s van de Toekomst op het gebied van connectiviteit.

“Utrechts centrale locatie en uitmuntendheid in wetenschap en innovatie dragen sterk bij aan haar investeringsklimaat”, legt Willbrord van Beek, commissaris van de Koningin in de provincie uit in het rapport. “Hier werken het bedrijfsleven, academische instellingen en lokale overheden succesvol samen aan economische groei en de verbetering van de kwaliteit van leven.”

Een andere stad die succes heeft met connectiviteit vergeleken met Europese collega’s is Venlo. Op de lijst microsteden van de Toekomst staat de Noord-Limburgse stad op 2.

Regio’s

In de algemene Top 25 Steden van de Toekomst, die wordt aangevoerd door Londen, komen alleen Amsterdam (7e) en Eindhoven (16e) voor. In de algemene Top 25 Europese Regio’s van de Toekomst staat Noord-Holland op de 15e plek en Brabant op de 22e plek. Die eerste doet het overigens ook goed als middelgrote regio op het gebied van economisch potentieel en menselijk kapitaal en lifestyle.

Het hele rapport is gratis te downloaden op de website van de Financial Times.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *