‘Steden worden alleen maar belangrijker’

Nicolaas Beets. Foto: Kick Smeets.

Nicolaas Beets is een tevreden man. Als speciaal gezant Europese Agenda Stad was hij vorig jaar de aanjager van de totstandkoming van het Pact van Amsterdam. De vaart zit erin, zo blijkt een jaar later. Het e-zine Blik op BZK interviewde Beets onlangs.

Op 30 mei 2016 namen de EU-ministers voor stedelijke ontwikkeling de Europese Agenda Stad (URBAN Agenda) aan, die werd vastgelegd in het Pact van Amsterdam. In het verdrag spraken de 28 lidstaten af samen met de Europese Commissie, het Europees Parlement, het comité van permanente vertegenwoordigers (COREPER) en de Europese stedenkoepels te gaan werken aan een gemeenschappelijke stedelijke agenda. Inmiddels zijn rond twaalf stedelijke thema’s partnerschappen gestart, bijvoorbeeld over migranten en vluchtelingen, luchtkwaliteit, armoede, werkgelegenheid en huisvesting. In de partnerschappen werken 86 verschillende Europese steden, ministeries, EU-instellingen en stakeholders aan de thema’s, met als doel een effectiever en efficiënter EU-beleid voor steden. Wat zij willen bereiken door betere EU-regelgeving, betere toegang tot EU-fondsen en betere kennisdeling. Op 4 juli 2017 werden tijdens de bijeenkomst ‘Eén jaar Pact van Amsterdam’ de eerste resultaten gepresenteerd, maar werd vooral ook vooruit gekeken naar de positie van Europese steden.

Echt doen

“Een olievlek”, zo omschrijft Nicolaas Beets wat er het afgelopen jaar is gebeurd. “Nederland was de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Raad van de EU. Het onderwerp leefde ruim voor die tijd ook, al in 1997 is er over gesproken dat het goed zou zijn wanneer er iets dergelijks als een URBAN Agenda zou komen. Daarna bleef het een tijd onder de radar. Het voorzitterschap hebben we aangegrepen om het echt te gaan doen. Ruim vóór die tijd bleek dat zowel de Europese Commissie, het Europees Parlement, het Comité van de Regio’s als de Europese stedenkoepels sterk vóór waren. Veel partijen waren enthousiast, mensen zeiden: Nederland doe het nu.”

Lees het hele interview op Blik op BZK.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *