‘Sterke steden hebben aanvoerders en inspirators nodig’
Sinds twee weken zijn we gestart op deze site met een nieuwe serie interviews. Daarin vertellen zes ‘stadmakers’ waar ze zich hard voor maken en wie hen inspireert. Vandaag als laatste aan het woord Guus Sluijter, strategisch adviseur gemeenten Eindhoven. Hij is betrokken aan de Living Lab Stratumseind, waarmee Eindhoven de veiligheid in dit uitgaansgebied wil vergroten.
“Als je in Barcelona bent geweest zul je je wel de smalle, donkere steegjes in de binnenstad herinneren”, vertelt Sluijter. “Ze zijn prachtig maar er worden daar ook veel mensen van hun portemonnee beroofd; een probleem waar veel toeristische steden mee kampen. Onderzoekers en politiemensen ontdekten in die diefstallen een opmerkelijk patroon. Want als mensen aan het einde van die steeg een met licht overgoten plein oplopen, zijn ze vaak even gedesoriënteerd. Dat moment van knipperen met je ogen en om je heen kijken, bleek het punt waarop dieven toesloegen. De beste aanpak hiervan bleken niet camera’s te zijn, waaraan vaak in eerste instantie wordt gedacht, maar het plaatsen van goed gemarkeerde route aanwijzingen net voor die jatplek. Zo worden veel nieuwe diefstallen voorkómen, waarmee jij en ik natuurlijk het meest geholpen zijn.””
Dat zijn de soort van innovatieve oplossingen die we binnen de City Deal Stedelijke Veiligheid samen met andere Nederlandse steden doorontwikkelen, vertelt Sluijter. “Zo wordt het Stratumseind in Eindhoven gekoppeld aan een ‘Living Lab’, een uniek onderzoek en meetinstrument om het uitgaansgebied in onze stad veiliger, levendiger en aantrekkelijker te maken. Naast deze vormen van analyseren en veranderen, hebben sterke steden ook aanvoerders en inspirators nodig. Een van die ‘stadmakers’ is wat mij betreft Rob van Gijzel. Hij verbindt zijn gedegen kennis en betrokkenheid bij de inhoud met lef om innovatieve plannen een podium te geven. Hij hamerde, als burgemeester, in elk beleidsoverleg op het belang om telkens weer in contact te gaan met diverse bedrijven en bewoners, wiens ideeën en signalen het werken aan die veilige stad zoveel waardevoller maken.”
Lees ook het verhaal over de ontwikkeling van de City Deal, verteld door Guus’s collega Robert Elbrink in Blik op BZK. De zes interviews verschenen eerder in het e-zine ‘Blik op BZK’ naar aanleiding van de Werkconferentie Agenda Stad 2016.
Laat een reactie achter