Succesvolle stad kan niet zonder vernieuwers

Sinds vorige week zijn we gestart op deze site met een nieuwe serie interviews. Daarin vertellen zes ‘stadmakers’ waar ze zich hard voor maken en wie hen inspireert. Vandaag David Hamers, senior onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving en lector bij de Design Academy Eindhoven.

“Tijdens de werkconferentie van Agenda Stad refereerde één van de sprekers aan de bevlogenheid van twee jonge mannen die ik les heb mogen geven: Bennie Meek en Vincent Wittenberg . Zij houden een warm pleidooi om te breken met het hokjesdenken over natuurgroen in de stad. Maak planten, zo stellen zij, die uit zichzelf op een plaats terecht zijn gekomen, weer gewenst.”

Hacken van het hokjesdenken

Dit doen ze onder andere door het symbool van dat hokjesdenken, de stoeptegel, te hacken, vertelt Hamers. “Want waarom hebben we alles toch zo vierkant dicht bestraat? Vincent en Bennie gebruiken een elektrisch karretje -dat met een knipoog lijkt op die van de gemeentelijke natuurdienst- waarmee ze in wijken stoeptegels herontwerpen waardoor er tussen die tegels weer ruimte ontstaat voor ongewild groen: het onkruid. Zij noemen dit groen – heel gepast- Gewildgroei want het creëert de broodnodige extra plekken in de straat waar regenwater en fijnstof kan wegvloeien.

‘Nodig dwarsdenkers uit aan de beleidstafel’

Initiatieven als deze worden volgens Hamers vaak wel met lof beschreven en bezocht maar meestal met een gesloten beurs. “Dat is jammer want een succesvolle stad kan niet zonder vernieuwers die slimme ideeën achter een bureau ontwikkelen én in de praktijk organiseren. Nodig dwarsdenkers zoals zij daarom uit aan de beleidstafel en ondersteun hun broedplaatsen om nieuwe inzichten en werkwijzen uit te proberen. Daar wordt het standaard systeem van stadsontwikkeling beter van. Mooi dus dat ‘Gewildgroei’ de tweede prijs won in het landelijke ondersteuningsprogramma ‘Challenge Stad van de Toekomst’ en dat gemeente Enschede hen ook een opdracht heeft gegeven. ”

De zes interviews verschenen eerder in het e-zine ‘Blik op BZK’ naar aanleiding van de Werkconferentie Agenda Stad 2016. Meer weten over Gewildgroei en de andere finalisten van de Challenge Stad? Kijk op http://challengestad.nl/

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *