“Koppel voedsel aan lokale agenda’s en maak het een verbindend thema”

Gezonde voeding is ‘hot’. De vraag naar gezond en duurzaam geproduceerd voedsel neemt toe. Steden kunnen hierop ‘mee liften’ door voedsel aan lokale agenda’s te koppelen. Sterker nog, het kan een verbindend thema zijn in de collegeprogramma’s die na de verkiezingen van maart opgesteld moeten worden. Dat zeggen Henk Renting, programmamanager van de City Deal ‘Voedsel op de stedelijke agenda’ en Jacqueline Probst, namens de gemeente Leeuwarden lid van het City Deal-programmateam, vrijdag in het maart-nummer van het VNG Magazine.

Voedselvraagstukken zijn inherent aan steden – inwoners moeten ten slotte gevoed worden, en de productie, verwerking en verkoop van voedsel is een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid. Maar voedingsproductie kan tevens ons milieu en onze leefbaarheid bedreigen en slecht voedsel, dat overal te koop is, brengt schadelijke gevolgen voor de gezondheid met zich mee. Daarom riepen wethouders, wetenschappers en maatschappelijke (gezondheids-)organisaties onlangs in een ingezonden brief in het Parool ook al op om het onderwerp voeding prominenter op de stedelijke agenda te zetten. “Kijk hoe je het thema kunt verbinden aan de lokale situatie en actuele onderwerpen als omgevingsvisie en sociale inclusiviteit. En leer van de ervaringen die andere steden met voedselbeleidsthema’s hebben opgedaan”, aldus Probst in het VNG Magazine. En dat is ook één van de doelstellingen van de City Deal Voedsel op de stedelijke agenda waarin twaalf gemeenten samenwerken.

Meer over de City Deal Voedsel op de stedelijke agenda lees je op de City Deal-pagina. Het VNG-magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees, na inlog met het abonneenummer.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *