Een slimme stad, zo doe je dat

Status citydeal: in ontwikkeling

Digitalisering en technologisering veranderen onze steden, regio’s en dorpen de komende jaren ingrijpend. Maar welke tools hebben we nodig om dat op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen? Waarmee we de leefbaarheid in onze steden kunnen vergroten en onze democratische waarden kunnen borgen. In de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ontwikkelen, toetsen en implementeren we die tools.

Wat willen we bereiken?

Als de hele wereld verandert door de opkomst van internettechnologie en door digitalisering, hoe verandert dan de stedenbouw, de planologie, de ruimtelijke ordening? Wat zijn de nieuwe uitgangspunten? En hoe moeten bestuurders, ontwerpers, inrichters en beheerders, hier mee aan de slag? Uit onderzoek dat de Future City Foundation, samen met het Ministerie van BZK en 25 andere publieke en private partijen, uitvoerde kwamen de volgende ontwerpprincipes naar voren:

  1. We willen een duurzame en democratische stad (SDG11).
  2. Daarin ontwerpen we alles als een democratisch slim netwerk.
  3. We ontwerpen flexibiliteit.
  4. En we ontwerpen betekenisvol.

In de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ontwikkelen, toetsen en implementeren we een toolbox met instrumenten, technische producten, verordeningen et cetera die er aan bijdragen om deze ontwerpprincipes in de praktijk toe te passen. De tools die we ontwikkelen moeten haalbaar, schaalbaar en deelbaar zijn. De City Deal bundelt samen met de Impact Coalitie Digitalisering van de Buitenruimte haar krachten met andere partijen en initiatieven die bezig zijn met de gevolgen van digitalisering en technologisering op onze samenleving. Zo profiteren we van elkaars kennis(ontwikkeling) en hebben onze resultaten meer zeggingskracht.

Wat zijn onze doelstellingen?

  • In de verkenningsfase van de City Deal (2020) zijn ten minste 20 partners actief betrokken bij de City Deal.
  • Deze partners zijn gelijkwaardig verdeeld over de 4 strengen van de quadrupel helix.
  • Tussen maart 2020 en november 2020 bepalen zij welke 12 tools ze willen ontwikkelen en toetsen in de periode november 2020 – maart 2022
  • Om dit te bereiken organiseren we maandelijks ten minste één bijeenkomst voor de partners van de City Deal.
  • De City Deal wordt in het najaar van 2020 getekend door ten minste 12 van de bovenstaande 20 partijen waarvan de helft overheden zijn.
  •  Elk jaar in november presenteren we de voortgang en resultaten in een magazine van waaruit we een campagne in de (social) media organiseren.

Wie doen er al mee?

De City Deal wordt op verzoek van het Ministerie van BZK i.s.m stedennetwerk G40 uitgevoerd door Future City Foundation.

De volgende overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties nemen al deel aan de City Deal: Gemeente Almere, Gemeente Alphen aan den Rijn, AM, Gemeente Amersfoort, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City, Gemeente Apeldoorn, Arcadis, BNSP, Gemeente Breda, BTG, Gemeente Capelle aan den IJssel, Civity, Gemeente Den Haag, Gemeente Deventer, DHM Infra, Economic Board Utrecht, ELBA\REC, FIWARE Foundation, FME, Heijmans, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Imec, Kadaster, Kennedy Van der Laan, Gemeente Maastricht, NVTL, Overmorgen, Platform31, Gemeente Rotterdam, Gemeente Sittard-Geleen, Stichting Digitale Bereikbaarheid, VNG, VodafoneZiggo, Gemeente Waalwijk, We-Consultants, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Zwolle, ICTU .

We zijn daarnaast in gesprek met zeker vijftien grote, middelgrote en kleinere gemeenten en bedrijven over hun deelname aan de City Deal. Ongeveer 20 van hen overwegen heel serieus om deel te nemen, maar die kunnen we nu nog niet op onze site noemen. Desgewenst sturen we een overzicht naar u toe of lichten we het in een gesprek toe.

Hebben we uw interesse gewekt? Lees hier meer over deze City Deal.


Heb je interesse in deze City Deal, wil je meedoen of wil je meer informatie? Stuur een bericht naar programmamanager Jan-Willem Wesselink via jan-willem@future-city.nl of bel: 0628639626. Kijk hier voor meer contactgegevens.

Toon:
AllesNieuws
Op 13 mei is de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ officieel van start gegaan. Met ruim 40 partners wordt de komende jaren gewerkt aan tooling voor de smart city. Met als doel om de smart city normaal te maken. De aftrap paste bij het thema. Ruim zeventig smart-city-professionals ...