Lancering Toolbox ‘Slimme Stad’

Dit gaat over de City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Op 9 september 2021 lanceerden zestig partners van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ de Toolbox Slimme Stad. De online toolbox biedt overheden handvaten voor digitalisering en technologisering in de fysieke leefomgeving.

‘Iedereen is op zoek naar haalbare en schaalbare tools om de smart city tastbaar te maken. Dat gaan we samen doen.’ Dat zei Wim Willems, voorzitter van de bestuurlijke G40 themagroep Smart Cities en wethouder in Apeldoorn tijdens de lancering van de City Deal in december 2020. Hij benadrukte destijds het belang van een toolbox voor het delen van al bestaande en geteste hulpmiddelen voor uitdagingen waar gemeenten een oplossing voor zoeken.
Negen maanden later is de Toolbox klaar voor lancering. Wethouder Willems ontving op 31 augustus een fysieke representatie van de gereedschapskist van Jan-Willem Wesselink, projectmanager van de City Deal. In totaal telt de Toolbox ruim tweehonderd smartcityinstrumenten. Bij elke tool staat een uitgebreide uitleg en achtergrond, zodat de gebruiker kan zien of een tool nog wordt doorontwikkeld en voor welke doelgroep hij bedoeld is.

De verschillende tools in de box zijn gekoppeld en onderverdeeld onder de zes smart city-pijlers die door de G40 worden gebruikt. Dit zijn smart living, governance, citizen, environment, economy en mobility. Zo is er de Atlas Leefomgeving (smart living), digitale kaarten waarop datapuen als burgerinitiatieven en de aanwezigheid van groen in de buurt zijn gevisualiseerd. Of Arkicity (smart citizen), een app waarmee burgers in staat zijn om mee te denken over ideeën voor de eigen leefomgeving. Maar er staan ook richtlijnen en stappenplannen op, zoals het Stappenplan voor Maatschappelijke Meerwaarde van Sensoren van de Provincie Noord-Brabant. Deze tool valt dan onder de categorie ‘smart governance’.

Het platform van de Toolbox Slimme Stad is laagdrempelig toegankelijk voor iedereen die zich afvraagt of er voor zijn of haar probleem niet al iets is bedacht. Overheden, burgers en private partijen kunnen er terecht om tools te vinden en te plaatsen. Het platform blijft zich dus doorontwikkelen. Ontwikkelaars van tools kunnen hun instrumenten aanleveren via www.toolboxslimmestad.nl.

Achter de schermen hebben aanbieders en gebruikers van de nieuwe Toolbox al ervaringen opgedaan. Een van hen is Diana Altena, werkzaam voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij was op zoek naar best practices in de smart city-sector en vond in de toolbox ‘een schatkist vol oplossingen’. Altena: ‘Ik raad iedereen met een vraagstuk aan om niet zomaar te googelen, maar direct naar de Toolbox te gaan. Of je een gemeente bent of iemand uit het bedrijfsleven.’
Ook Thamar Zijlsta, procesbegeleider bij de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), is enthousiast gebruiker: ‘Als partners overeenstemming bereiken over de werkwijze en effectiviteit van een tool, kan het Europees en verder worden geëxporteerd. De Toolbox is een inspiratie en een uitnodiging voor gemeenten om mee te gaan denken.’

Wilt u meer weten over de Toolbox? Kijk dan op: www.toolboxslimmestad.nl

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *