Acapella wint de summerschool over de ‘Dilemma’s van de slimme stad’
Het idee voor Acapella – een offline festival- is de winnaar van een summerschool over de Dilemma’s van de slimme stad die plaatsvond op 24, 25 en 26 augustus in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag. Het concept is een offline festival waarbinnen het gesprek over digitalisering wordt gevoerd, zonder afleiding van technologie of smartphones. Het winnende team hoopt zo burgers, ambtenaren, wethouders én influencers weer dichterbij elkaar te brengen voor een echt gesprek.
Je ziet het regelmatig voorbij komen: discriminerende algoritmes, AI-techniek die mensen van kleur niet herkent. Het toepassen van nieuwe technologie verloopt niet vlekkeloos. Het werpt de vraag op hoe we smartcitytechnologie op een verantwoorde manier kunnen toepassen? Hoe voer je met bewoners en ondernemers het goede ethische gesprek over de impact van digitalisering en technologisering? Om dat te onderzoeken organiseerde de City Deal ‘Een Slimme Stad, Zo doe je dat’samen met stichting Kennislab voor Urbanisme in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag een driedaagse summerschool ‘Dilemma’s van de slimme stad’ op het Living Lab Scheveningen. Het resultaat zijn zes briljante plannen voor nieuwe manieren van stakeholderparticipatie. Een vakkundige jury koos Acapella als winnend concept uit.
De blik van jonge mensen
Op 24 augustus heeft Meindert Stolk, de gedeputeerde van Zuid-Holland de Summerschool geopend.
“Als gedeputeerde werk ik met drie grote pijlers; duurzaam, digitaal en inclusief. De summerschool past goed bij deze drie pijlers. Het is een uitdagend project en biedt jongeren de kans om met ons mee te denken. Digitalisering en data kunnen enorm helpen om bepaalde stromen in kaart te brengen. Maar dit moet natuurlijk wel op een zorgvuldige manier gebeuren. Geweldig dat jonge mensen zich op deze manier hiervoor inzetten, en we gaan kijken wat we in de praktijk kunnen doen met het winnende concept.”
Ook voor de gemeente Den Haag is de summerschool een mooie manier om Young Professionals te laten meedenken. Carlien Roodink, manager digitale innovatie en smart city van de gemeente Den Haag zegt: “Voor de gemeente Den Haag is de summerschool een mooie kans om inzichten op te halen bij Young Professionals die nog niet gebonden zijn aan de gemeentelijke organisatie. De blik van buiten naar binnen is heel waardevol als het gaat om ethische vraagstukken.”
Een pressure cooker van drie dagen
Drie dagen lang hebben de 24 jongprofessionals nagedacht over vernieuwende ethische gespreksmanieren. Ze gingen de eerste dag in gesprek met ethiek en smartcityexperts en bezochten het Living Lab Scheveningen. Op de tweede dag toetsten ze hun ideeën door het voor te leggen aan de bewoners, bezoekers en ondernemers van Scheveningen. Amanda Vlieger, een van de winnaars blikt terug: “Het is waanzinnig om letterlijk dag en nacht te werken aan een oplossing voor een belangrijke maatschappelijke vraag. Ik heb tijdens deze paar dagen zo veel van mijn groepsgenoten kunnen leren maar ook ik heb veel over mijzelf geleerd.”
De groep deelnemers bestond uit jonge mensen, studerend of net aan het werk en met een hbo- of wo-achtergrond in fysieke ruimte, datamanagement of ICT, techniek, geschiedenis, juridisch, economie en sociaal. In interdisciplinaire groepen werkten ze aan hun opdracht. Een van de andere winnaars, Joeri Hazelaar vond de summerschool inspirerend: “Ik ben blij dat we als groepje een idee hebben kunnen bedenken waar we alle vier volledig achter staan. Je kunt klaarblijkelijk veel bereiken met elkaar als je in een korte periode erg intensief met elkaar aan de slag gaat.”
Vakjury
De toekomstplannen die de summerschool-deelnemers hebben bedacht werden aan het einde van de driedaagse summerschool beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Jan van Ginkel, Concerndirecteur/Loco-provinciesecretaris bij de Provincie Zuid-Holland, Elise Wendt, Beleidsmedewerker bij Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – Digitale Samenleving, Ivonne Jansen-Dings, strategisch adviseur technologie, samenleving en ethiek, Grisjo Koers, Programmamanager Digitale Economie bij Provincie Zuid-Holland, Tijn Kuyper, Accountmanager Digitale Innovatie / Smart Cities bij gemeente Den Haag en Peggy ten Hoopen – IJzermans, Strand-/Boulevardmanager Scheveningen bij Gemeente Den Haag. De jury was op zoek naar verrassende en vernieuwende oplossingen om in gesprek te gaan met inwoners over de impact van digitalisering. Daarnaast vonden ze het belangrijk dat het idee ethisch verantwoord is en de democratie bevordert en hebben ze gekeken naar de praktische uitvoerbaarheid van de oplossing.
Winnaar: Acapella, het offline festival over technologie
Volgens de jury is Acapella een out-of-the-box én tegelijkertijd uitvoerbaar idee: “Wat ons charmeerde was dat je door technologie weg te nemen, juist het gesprek over technologie gaat voeren. Het is een concept wat op Scheveningen, maar ook op andere gebieden geplot kan worden en betrekt meerdere doelgroepen.”
Alle eindproducten van de summerschool-deelnemers staan online. ) Elke groep heeft een digitaal eindproduct (vormvrij) opgeleverd met hun oplossing, een presentatie en een vlog (kort filmpje) over hun project.
Laat een reactie achter