City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ontwikkelt normen voor smart city

Dit gaat over de City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat
Logo's van de deelnemende partners aan de City Deal Een slimme stad

Op 13 mei is de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ officieel van start gegaan. Met ruim 40 partners wordt de komende jaren gewerkt aan tooling voor de smart city. Met als doel om de smart city normaal te maken.

De aftrap paste bij het thema. Ruim zeventig smart-city-professionals verzamelden zich online en benoemden daar waarom de City Deal voor hen belangrijk is. Wim Willems, wethouder in Apeldoorn en voorzitter van de bestuurlijke G40 themagroep Smart Cities vatte dat aan het eind van het webinar mooi samen: ‘Iedereen is op zoek naar haalbare en schaalbare tools om de smart city tastbaar te maken. Dat gaan we samen doen.’ Voor Willems is het dan ook duidelijk wat het doel moet zijn van de City Deal: ‘We werken aan een toolbox. Dat hebben we nodig, want dan kunnen we echt aan de slag om onze steden slimmer en duurzamer te maken.’

Dat vindt niet alleen Willems, maar ook de veertig partijen die zich tot nu toe bij de City Deal hebben aangesloten. Daaronder zitten veel gemeenten én bedrijven. Volgens Frank Reniers, Programmamanager bij Agenda Stad van het Ministerie van BZK is dat ook de bedoeling van de City Deals: ‘In een City Deal brengen we overheden bij elkaar die samen werken aan innovatie in het stedelijk gebied. Dat doen we in Nederland en vanuit Nederland naar Europa. Ik ben dan ook heel trots op deze City Deal.

Overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties

In de City Deal wordt onderzochten hoe digitalisering en technologisering onze steden, regio’s en dorpen veranderen en welke tools hebben we nodig om dat op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen. Waarmee we de leefbaarheid in onze steden kunnen vergroten en onze democratische waarden kunnen borgen.

Aan de City Deal doen op dit moment de volgende partijen mee: Gemeente Almere, Gemeente Alphen aan den Rijn, AM, Gemeente Amersfoort, Gemeente Amsterdam, Gemeente Apeldoorn, Arcadis, BNSP, Gemeente Breda, BTG, Gemeente Capelle aan den IJssel, Civity, Gemeente Deventer, DHM Infra, Economic Board Utrecht, ELBA\REC, Esri Nederland, FIWARE Foundation, FME, Heijmans, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Imec, Kadaster, Kennedy Van der Laan, Gemeente Maastricht, NVTL, Overmorgen, Gemeente Rotterdam, Gemeente Sittard-Geleen, Stichting Digitale Bereikbaarheid, VNG, VodafoneZiggo, Gemeente Waalwijk, We-Consultants Provincie Zuid-Holland, Gemeente Zwolle.

De City Deal wordt op verzoek van het Ministerie van BZK in samenwerking met het stedennetwerk G40 uitgevoerd door de Future City Foundation.

Meedoen?
Neem
contact met ons op of mail of bel direct met programmamanager Jan-Willem Wesselink via [email protected] of bel: 0628639626. Of kijk voor meer informatie over de City Deal op: www.citydealslimmestad.nl

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *