Crowd Safety Manager van Argaleo winnaar innovatiechallenge ‘Eenrichtingsstad’

Dit gaat over de City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat
Den Bosch

Startup Argaleo heeft met haar concept ‘Crowd Safety Manager’ de innovatiechallenge ‘Eenrichtigsstad’ gewonnen van het programma StartUp in Residence Intergov, mede-georganiseerd door de City Deal ‘Een Slimme Stad, Zo Doe Je Dat’. In de competitie werd gevraagd om een innovatief idee om drukte in stad te beheersen. De oplossing van Argaleo is om in een digitale 3D kaart van de stad voetgangers te meten, analyseren en voorspellen met als doel de corona-veiligheid te verbeteren. Argaleo wint een geldbedrag waarmee de oplossing binnen de City Deal in drie Nederlandse gemeenten wordt uitgerold en doorontwikkeld.

Om coronabesmettingen te voorkomen is het belangrijk dat de drukte in de stad wordt gespreid en mensen elkaar zo min mogelijk tegengekomen. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer. De eerste stap is echter om te meten waar het druk is en waar je dus moet bijsturen. De oplossing van Argaleo is om sensorinformatie in een 3D dashboard te visualiseren om de juiste inzichten en adviezen te geven.

Startup in Residence
De competitie is onderdeel van het StartUp in Residence Intergov innovatieprogramma. Een programma waarin overheden, in dit geval Ministerie van Binnenlandse Zaken, provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag samenwerken met een startup. De jury heeft de oplossing van Argaleo uit vele inzendingen gekozen omdat deze enerzijds meerwaarde heeft voor de samenleving maar ook omdat deze haalbaar en schaalbaar is. Het moet namelijk een oplossing zijn die elke Nederlandse stad op korte termijn kan gebruiken. De applicatie maakt geen gebruik van persoonsgegevens en is daarmee privacy-proof. In eerste instantie zullen drie steden het systeem gaan gebruiken maar andere steden kunnen zich ook al direct aanmelden.

Digital Twin
De oplossing is gebaseerd op het huidige 3D dashboard van Argaleo, de zogenaamde Digital Twin, waarin allerlei databronnen worden gekoppeld en gevisualiseerd. De focus van dit concept ligt nu bij voetgangers. Uitbreiding naar live informatie over fiets, auto en openbaar vervoer is echter een eenvoudige stap. Het plan is dus ook om samen met de drie steden toe te werken naar een compleet mobiliteitsdashboard dat ook post-corona gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld bij evenementen in de stad, als dat weer mag.

Innovatie bij het rijk
Het project wordt begeleid binnen de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ van het programma Agenda Stad van de Rijksoverheid. In Agenda Stad werken steden, maatschappelijke partners en Rijksoverheid samen aan het versterken van de innovatie in Nederlandse steden. De applicatie van Argaleo is daar een goed voorbeeld van. “Samen met drie pilotgemeenten uit de City Deal bouwen we aan een tool die ook deelbaar en schaalbaar is naar andere gemeenten. En die ook bruikbaar is, na de corona-tijd. De nieuwe inzichten die dit proces oplevert delen we weer met de andere partners in de City Deal, ” aldus Jan-Willem Wesselink, programmamanager van de Future City Foundation en kwartiermaker van de City Deal. “Het slim koppelen van bestaande systemen en data in ons dashboard zorgt voor nieuwe inzichten die elke stad op korte termijn kan gebruiken in de strijd tegen corona,” beaamt Jeroen Steenbakkers, directeur Argaleo.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *