De leefbare en de veilige slimme stad in Barcelona

Dit gaat over de City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Op 6 november 2023 zijn we in Barcelona voor de jaarlijkse Smart City Expo. Voordat we op ontdekkingstocht gaan op de beurs zelf, bezoeken we de nieuwste Superblock in Barcelona in de wijk Eixample.

Xavier Matilla, voormalig stadsarchitect van Barcelona en professor stedelijke ontwikkeling, leidt ons ‘s-ochtends rond door Superilla Eixample, waarin we de nieuweste ontwikkelingen van de 15-minuten stad bezoeken. Met het aantreden van een nieuwe regering werd Matilla ontslagen en daarom gaan we na de excursie met elkaar in gesprek over de vraag ‘Hoe borg je innovaties in je organisatie?’ Hiervoor nodigen we verschillende internationale stakeholders uit.

In de middag organiseren we samen met de Impact Coalitie Safety en Security, de politie, de gemeente Den Haag en het ministerie van Justitie en Veiligheid een sessie over de veilige stad. Hoe wordt gewerkt aan veiligheid in slimme steden? Wat is de stand van zaken in Italië, Nordic Safe Cities, Duitsland, Vlaanderen en Nederland? En welke concrete casussen zijn er op gebied van crowd management, drone-detectie, overlast in de openbare ruimte en straatintimatie?

Voor alle duidelijkheid: Dit is niet hetzelfde als het businessforumprogramma en maakt daar ook geen onderdeel van uit, info daarover staat hier. 


Informatie

Locatie: C/ de Loreto, 28, 08029 Barcelona, Spanje

Tijd: 10.00 – 17.00 uur

Meld u nu aan

 

Programma

10.00 uur: Verzamelen voor de excursie 

10.15 uur: Excursie in Eixample 

Smart city utopisch? In Barcelona gaan we zien dat de toekomst dichtbij is. We vertrekken richting de Superblok Superilla Eixample, waar de 15-minuten stad al realiteit is. Alle essentiële functies zijn op 15 minuten wandelen te bereiken. Maar hoe kwam dit superblok tot stand en hoe kunnen we hiervan leren voor onze Nederlandse steden en gemeentes?

11.30 uur: Lessons learned

Wat hebben we hebben geleerd? En hoe borg je succes, ook als de politieke omstandigheden veranderen. Hoe voorkom je je dat je project een pilot blijft?

13.00 uur: Lunch 

14.00 uur: De veilige slimme stad

Hoe wordt gewerkt aan veiligheid in slimme steden? Wat is de stand van zaken in Italië, Nordic Safe Cities, Duitsland, Vlaanderen en Nederland? Daarover praten we deskundigen uit deze landen tijdens een mini-conferentie die we organiseren in samenwerking met de Impact Coalitie Safety & Security en andere partners.

14.20 uur: Wie doet wat in de veilige stad?

Wat gebeurt er in Italië, Nordic Safe Cities, Duitsland, Vlaanderen en Nederland? Wat gaat er goed? Waar kunnen stappen worden gezet?

We focussen op de thema’s:

– Crowd- en eventmanagement

– Overlast/straatintimidatie

– Online aangejaagde openbare ordeverstoring

– Drone-detectie

-Ethiek

15.45 uur: Pauze

16.00 uur: Breakout sessies 

Verdiepingssessies waarin we dieper ingaan op de thema’s

– Crowd- en eventmanagement

– Overlast/straatintimidatie

– Online aangejaagde openbare ordeverstoring

– Drone-detectie

17.00 uur: Borrel

 

Meld u nu aan

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *