NWO-subsidie voor gebruik van mensgerichte AI bij crowd- en crisisrespons

Dit gaat over de City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

NIEUWS – 02 FEBRUARI 2024 – WEBREDACTIE

Een flinke uitdaging in crisissituaties is de combinatie van complexiteit, tijdsdruk en morele beslissingen. AI heeft een enorm potentieel om beslissingen bij crowd crises te ondersteunen, maar het toenemende gebruik van AI heeft tot een debat over juridische en ethische kwesties geleid. Het AI-COMPASS consortium, onder leiding van TU Delft, ontwikkelt real-time ondersteuningssystemen die rekening houden met context, gedrag en waarden. Dit project wordt gefinancierd door het programma Collaboration between Humans and (semi-)Autonomous systems van NWO.

In onze groeiende steden neemt ook het risico toe op crowd crises. Crowd crises brengen de maatschappelijke veiligheid in gevaar en veroorzaken enorme economische en maatschappelijke schade. Via twee pilots in Den Haag en Rotterdam ontwikkelen we oplossingen voor verschillende evenementen zoals demonstraties of drukke stranddagen.

Openbare veiligheid verbeteren

Het voorspellen van drukte en de daarmee samenhangende risico’s is een grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdaging. ‘Dit is precies waar het project een uitkomst kan bieden. We combineren onze expertises in de dynamica van mensenmassa’s, geavanceerde sensortechnologie en AI. De ontwikkeling van innovatieve digitale tools om de veiligheid van mensen te optimaliseren staat hierin centraal. De tools zullen de planning en het beheer van een breed scala aan geplande én ongeplande gebeurtenissen ondersteunen, waarbij privacy wordt gewaarborgd en bias wordt vermeden’, zegt TU delft professor Serge Hoogendoorn.

Professor Tina Comes van TU Delft: ‘Crisissen veranderen menselijk gedrag, besluitvorming – en ook de manier waarop mensen samenwerken met AI. Ik ben enthousiast dat we in dit project een stap vooruit zetten om de openbare veiligheid te verbeteren met echt op de mens gerichte AI. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met een geweldig consortium van toegewijde belanghebbenden en partners.’

Het consortium

Partners in het AI-COMPASS project zijn: TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, Politie Nederland, Multi Intelligence Center, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Gemeente Delft, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Argaleo, ELBA\REC, WE LABS, Safesight, Connekt, NS Stations, ProRail, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Dordrecht, Gemeente Sittard-Geleen, Stadion Feijenoord, Bureau Binnenstad Den Haag, HTM Personenvervoer, Future City Foundation, NEN, RET, Capgemini. Zij ontvangen 1,7 miljoen euro in totaal voor de komende vijf jaar van het NWO programma Collaboration between Humans and (semi-)Autonomous systems.

Dit project is een vervolg op het traject rondom de ‘Crowd Safety manager’, die binnen de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ is ontwikkeld.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *