29 juni: Slimme Stad Showcase Sittard-Geleen – Ga mee op excursie naar Zuid-Limburg

Dit gaat over de City Deal Een Slimme Stad, zo doe je dat

Hoe wakker je burgerparticipatie aan met behulp van slimme technologie? Hoe zet je digitalisering en technologisering in voor ontmoetingen tussen inwoners? 

De Zeeheldenbuurt in Sittard-Geleen is het unieke voorbeeld hoe je burgerparticipatie combineert met de slimme stad. Wil je de slimme stad in de praktijk ervaren? Bezoek samen met ons de Zeeheldenbuurt meld je aan voor de Showcase excursie op 29 juni 2023 van 13.00 uur – 17.00 uur. 

Meld je aan

 

Let op! We gaan na een ontvangst met vlaai de wijk in, daarom kunnen maar 30 mensen meedoen aan de showcase excursie. Dat betekent vol = vol, dus meld je snel aan! 


Programma

13.00 uur: Inloop met vlaai
13.15 uur: Introductie (Jan-Willem Wesselink, Future City Foundation)
13.25 uur: Introductie Tuinman van morgen (Stefan Smeets en Marjolein Pauly, Gemeente Sittard-Geleen)
13.35 uur: Hoe betrek je inwoners bij de Zeeheldenbuurt? (Meindert Willems, Braining the Future)
13.45 uur: Samen op pad

Tijdens de showcase-excursie gaan we de wijk in. De routekaart is hier te vinden.

Demo’s

13.50 uur: Pientere Tuinen (Arjen Hof, WeCity en Roel, inwoner Sittard-Geleen)
Pientere Tuinen verbindt verschillende doelstellingen. Door de inzet van slimme technologie wordt data verzameld die het mogelijk maken om gerichte tuintips en voorlichting op maat te geven voor een groene tuin. En onderzoek naar milieu- en gedragseffecten vergroot het bewustzijn om te vergroenen bij inwoners. Data die ook gebruikt worden voor meerjarige onderzoekprogramma’s die bijdragen aan het verbeteren van onze gezonde leef- en woonomgeving. En met een persoonlijke “Jouw Pientere Tuin” monitor krijgt elke tuinbezitter inzicht in de data, adviezen en onderzoeksresultaten. Met Pientere Tuinen gaan we meten, onderzoeken en zorgen wij voor een grotere bewustwording ten aanzien van het belang van een groene tuin.

14.05 uur: Camenai (Roel Goossens en Marjolein Pauly, Sittard-Geleen)
Camenai helpt je om bijplaatsingen en zwerfafval in kaart te brengen en kostenefficiënt te bestrijden. Om data te verzamelen, plaatsen we samen camera’s op bijvoorbeeld jullie vuilniswagens. Tijdens het rijden maken de camera’s foto’s. Dat gaat allemaal automatisch. De aangeleverde beelden analyseren we met de door ons ontwikkelde algoritmes. We beoordelen de beelden op afwijkingen van de gestelde normen, zoals bijvoorbeeld de CROW beeldlatten.

14.20 uur: Minor Fontys – Samen Groen (Pauline Schepers, Samen Groen)
Het project Samen voor Groen geeft bewoners inzicht in de bomen in hun buurt en wanneer ze water nodig hebben. Het is een koppeling van verschillende databronnen aan een weerscript waardoor op een slimme en overzichtelijke manier inzicht wordt gegeven aan inwoners. De aanname is dat, als bewoners inzicht krijgen en zich verantwoordelijk gaan voelen voor de bomen in hun buurt, ze het groen in hun omgeving meer gaan waarderen.

14.35 uur: Slimme rattenval (Aik Tummers, College Sittard-Geleen)
Om te ontmoeten moeten eerst de meldingen en het veiligheidsgevoel bij de inwoner goed zijn. Aik Tummers vertelt over het inzetten van ondergrondse en bovengrondse vallen en de data.

14.50 uur: Buurttuin als ontmoetingsplek (Lisette van de Gazelle, Marjolein Pauly en Stefan Smeets, Sittard-Geleen).
De slimme regenton en aan de slag in de buurttuin.

15.10 uur: Hoplr (Robbert Peeters)
Hoplr is een digitaal platform voor community engagement en biedt lokale overheden oplossingen voor sociale cohesie, buurtzorg en burgerparticipatie.

15.25 uur: Basisschool de Duizendpoot – Smarticipatie (David Verweij, Smarticipatie)
Participatie is bij onze opgaven  van cruciaal belang. Het zo vroeg mogelijk betrekken van zoveel mogelijk inwoners en andere belanghebbenden, zorgt voor de beste plannen en realisatie. Smarticipatie laat zien hoe het werkt.

15.40 uur: Slim bewegen en ontmoeten (Meindert Willems, Braining the Future, en Ecsplore)
Hoe zet je slimme middelen in om bewegen en ontmoeten te stimuleren.

15.55 uur: Introductie wethouder Kaolepark en toelichting aanpak relatie wethouder/wijk/inwoner (Leon Geilen, Sittard-Geleen)

16.10 uur: Lessons learned op de proeftuin Zeeheldenbuurt (Jan-Willem Wesselink, Future City Foundation, Leon Geilen, Desiree Koopmans, Marjolein Pauly, Roel Goossens, Lisette van de Gazelle, Sittard-Geleen)

16.45 uur: Borrel


Datum en tijd: 29 juni 2023 van 13.00 tot 17.00 uur met aansluitende borrel

Locatie: Ecsplore, Houtmanstraat 2, 6163 HR Geleen

Routekaart showcase-expeditie

Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk’? Klik hier.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *